Kameleons op Maidentrip
Het Kameleonprincipe
We hanteren tot nader order voor al onze activiteiten een principe van voorzichtigheid dat we het kameleonprincipe noemen:
- We zijn steeds vergezeld van medereizigers die voldoende ervaring hebben, en schakelen die in als skipper of matroos, zoals de omstandigheden dat dicteren.
- We plannen met voldoende marge in tijd en afstand, zodat onverwachte gebeurtenissen vlot geabsorbeerd kunnen worden.
Met andere woorden: alles wordt aangepast aan de lokale omstandigheden van het moment, voornamelijk weersomstandigheden, maar ook beschikbaarheden en materiaal. Dat is met inbegrip van het traject, de timing daarvan, en de rol die elke deelnemer speelt.
Dit tot we voldoende vertrouwen hebben in ons eigen kunnen. "Liever bange kameleon dan dode kameleon.", klinkt een welbekende wijsheid.
Voor onze eerste trip zullen we vergezeld zijn van Daphne en Michael, een bevriend koppel, beiden ervaren zeilers, al meer dan 20 jaar de eigenaars van een Etap. En we zullen die ervaring ongetwijfeld nodig hebben.
Het Traject in Kroatië
De route werd zorgvuldig uitgetekend, met dank aan Google Maps en Navily, met voldoende fall-back opties voor onverwachte omstandigheden, en deze planning loopt als volgt:
Donderdag - Marina Nova ☆☆☆☆, diepgang 10m
We starten in Monfalcone, waar de boot ligt. De watertank wordt bijgevuld en de batterijen maximaal opgeladen. We overnachten op de boot.
Vrijdag - Marina Umag ☆☆☆☆, traject 40 km, diepgang 6m
We hebben een laatste afstemming met Solaris met betrekking tot de afwerking van de boot en de losse onderdelen die zij aanleveren.
We plannen het eerste traject relatief kort, zodat er tijd blijft voor de laatste voorbereidingen. Zo houden we ook tijd over om de boot te declareren bij de douane-administratie in Marina Umag, wat verdere controles in Kroatië hopelijk grotendeels vermijdt. We slaan tenslotte de nodige levensmiddelen in.
Als het mogelijk is, varen we nog een eindje door, naar Marina Nautica (+14 km), Marina Parentium (+26 km), Marina Rovinj (+42 km), Marina Polesana (+71 km), of Marina Pula (+72 km).
Zaterdag - Marina Losinj ☆☆☆☆, traject 140 km, diepgang 4m
Het traject naar Marina Losinj is, met z'n 140 km, het langste van de ganse trip. Vooraan in de trip, omdat dit de beste opties geeft om een eventuele vertraging te absorberen. Vroeg uit de veren dus, en flink vaart maken.
Alternatieven zijn Uvala Zabodarski (-7 km), een ankerplaats, geen marina, of Marina Luka Mali Losinj (+2 km).
Wanneer we hier vertrekken plannen we het eiland over te steken via een kort kanaal. De Mali Losinj-brug, die toegang geeft tot het kanaal, gaat enkel open om 9u en 17u. De diepgang van het kanaal hebben we nog niet gevonden en blijft dus een aandachtspunt. De kiel van Minke Balaena gaat 2.8m onder de waterlijn. Ook de impact van de stroomsterkte, die naar verluid stevig kan zijn, moet ingeschat worden. Alternatief is de inham weer te verlaten zoals we gekomen zijn, en het eiland ten Westen te omvaren (+5 km).
Zondag - Marina Preko ☆☆☆☆☆, traject 80 km, diepgang 6m
Nog steeds een flink traject tot in Marina Preko, met z'n 80 km. Dit ligt op het eiland Ugljan, recht tegenover Zadar. De marina heeft goede reviews.
Alternatieven zijn Marina Molat (-21 km), weliswaar aan de andere zijde van het eiland, Marina Veli Rat (-18 km), eveneens aan de andere zijde, Marina Veli Iž (-1 km), Marina Olive Island (+3 km) of Marina Dalmacija (+13 km).
Maandag - Marina Piskera ☆☆☆☆, traject 60 km, diepgang 3m
Marina Piskera werd ons aanbevolen door Francesco, ons after sales contact bij Solaris. En het loont vaak de moeite om lokaal advies te volgen.
Alternatieven zijn Marina Kornati (-30 km) of Marina Hramina (-10 km), weliswaar in een andere richting.
Dinsdag - Marina Hramina ☆☆☆☆☆, traject 30 km, diepgang 3m
Marina Hramina, ook wel het nautisch paradijs van Kroatië genoemd, heeft erg goede reviews.
Alternatieven zijn Marina Kornati (+10 km) of Marina Vodice (+10 km), beide in verschillende richtingen.
Bij het vertrek uit marina Hramina, vinden we na enkele kilometers de Tisno-brug. Weerom niet veel informatie te vinden vooraf met betrekking tot openingstijden en diepgang, maar de verwachting is ook hier beperkte doorgang. Ook hier is het altternatief de baai weer te verlaten zoals we gekomen zijn, en het eiland ten Westen te omvaren (+5 km). Omdat de brug een eind van de marina verwijderd is, weten we dat hier graag vooraf.
Woensdag - Marina Mandalina ☆☆☆☆☆, traject 15 km, diepgang 15m
Marina Mandaline ligt een flink eind landinwaarts, in een zeearm. Op papier belooft dit een zeer mooie doortocht te worden, die mooie plaatjes zal opleveren. Mogelijk gaan we zelfs tot in Marina Skradin, nog enkele kilometers verder landinwaarts. We zouden daarbij de Sibenik-brug (lengte 390m, hoogte 40m) en de Krka-brug (lengte 391m, hoogte 65m) passeren. Wegens het korte traject lijkt het ook mogelijk een stukje cultuur mee te pikken.
Alternatieven zijn Marina Vodice (+20 km), verder richting Split, of Marina Skradin (+30 km), een heel eind landinwaarts.
Donderdag - Marina Trogir ☆☆☆☆☆, traject 60 km, diepgang 3.5m
Marina Trogir wordt de laatste halte van deze trip. De marina ligt erg dicht bij de luchthaven van Split (5 km).
Van Marina Split (+21 km) zelf lezen we in reviews dat deze erg duur is, en de prijs "à la tête du client" wordt bepaald. Daar blijven we even weg dan.
Alternatieven zijn Marina Vlaska (+19 km) of Marina Milna (+31 km). Deze zijn echter een pak verder van de luchthaven, dus enkel een theoretisch alternatief.
Tijdens deze trip uitreiken naar het mooie Dubrovnik was erg verleidelijk, maar lag niet in lijn met het kameleonprincipe.
Veel plezier ! Het lijkt rustig weer daar, dus hopelijk in alle rust wennen aan boot & water.
BeantwoordenVerwijderenWat zal blijken: het plan is erg ambitieus, en het weer erg wisselvallig. Wennen doen we wel, maar niet in alle rust.
Verwijderen