Een Les in Nederigheid
Porto Rotondo
Porto Rotondo kennen we nog van vorig jaar, toen we bij wijze van try-out als passagier hebben deelgenomen aan de Solaris Cup, op de Bounty, Solaris 50 van Peter Huysman. Het is een uitermate gezellig stadje, maar wel met een exclusieve focus op toerisme, verhuur van vakantiewoningen en boten.
Naar Belgische normen start het seizoen erg laat. Ook dit jaar is de Solaris Cup, toch al eind mei, de eerste week dat het Sporting Hotel open is.
Wel jammer dat de sanitaire infrastructuur van de marina erg te wensen overlaat, door zijn beperkte omvang, en de aanwezigheid van Franse toiletten voor de heren. Je bent dus voortdurend op zoek naar een geschikte plek om je gevoeg te doen.
Het Westrijdteam
Voor de wedstrijd krijgen we gezelschap van Pierre-Michel, collega, en als co-eigenaar van een Pogo erg beslagen in het sportieve zeilen. Wij, dat zijn Ann en Wouter.
Pierre-Michel komt in de vooravond ingevlogen, en zorgt meteen al voor een leuke maaltijd op de boot, waarbij alle restje van de oversteek deskundig worden weggewerkt.
Proefzeilen
Om Pierre-Michel de mogelijkheid te geven de boot te leren kennen, nemen we ons voor een aantal dagen te oefenen met de boot op het water.
De eerste dag wordt echter gekaapt door de Mistral, een krachtige noordelijke wind in Oost-Frankrijk. De naam stamt van het Latijnse magistralis, meesterlijk. De mistral waait vaak, zo’n 130 dagen per jaar, en houdt meestal enkele dagen aan.
In dit geval, met te veel wind om ons op zee te wagen, houden we een dagje rust.
De tweede dag zijn de naweeën van de Mistral nog stevig, maar voldoende bedaard om goed zeilweer te geven. We wagen ons aan het sportievere werk, met snelheden tot 9.6 kn bij 22 kn wind, met grootzeil en fok, iets ruimer dan halve wind.
De Solaris Cup
Het event beslaat volgens planning 4 dagen: administratie en onboarding, de eerste regatta, de tweede regatta, en een uitslaapdagje.
Er zijn finaal 96 boten ingeschreven, en om de wedstrijd in goede banen te leiden, worden deze ingedeeld in drie verschillende klassen, op basis van de bootlengte. Minke Balaena strijdt in groep B.
De Try-Out
De eerste dag nemen we op vraag van Messink Carmen en Michael mee, een Zwitsers koppel, eigenaars van een Janneau, wat verder aan het ponton, maar mogelijk op zoek naar iets nieuws.
Als begeleiding zullen ook Jelle van Messink en een Lars van Luxury Marine deelnemen.
Het wordt een leuke ervaring in sympathiek gezelschap. Daags na de try-out vertrekken Carmen en Michael met hun boot naar Corsica. Misschien zien we ze later weer.
Philip van Messink komt langs om het definitieve MMSI-nummer van de boot te programmeren. Daarmee is het laatste punt voor de Belgische administratie ook netjes afgevinkt.
Later op de dag doen we het ankeren in een baai zoals in Capo Coda Cavallo nog eens dunnetjes over. We Wisten al dat de wind gaat liggen wanneer we de zeilen hijsen. Nu blijkt ook dat er een wolk voor de zon schuift wanneer we de transom neerlaten. In dit geval houdt die wolk dat meer dan een uur vol.
De O
Het parcours van de eerste regatta heeft de vorm van een O, met een steeltje, waarbij een groep eilanden als natuurlijke barrière gebruikt wordt.
We starten bij mark S en eindigen aan de vlaggetjes. De instructies luiden:
Leave port hand Mortoriotto island
Leave port hand Mortorio island
Leave port hand Camize island
Leave port hand Soffi island
Leave starboard mark S
Finish
Op vraag van Messink nemen we Bjorn, Nederlander die we nog kennen van het jaar voordien, en zijn zoon Sebastiaan mee. Ook Jelle en zijn lief Charlotte versterken het team. Een flinke versterking van de zeilcompetenties aan boord.
We blijven voor de start uit de drukte van het gros van de boten, maar zorgen ervoor dat we dat goed maken door extra hoogte te nemen. Wanneer alles samen komt aan mark 1, blijken we ongeveer in het midden van het deelnemersveld te zitten. Onze manoeuvers verlopen zonder grote problemen, en dat vertaalt zich ook in het resultaat: 19de op 40, en eerste Belg. Een onverhoopt succes !
Wanneer we het grootzeil neerhalen, hebben we toch weer een akkefietje met de furler. De giek staat ditmaal te hoog, waardoor het grootzeil te veel naar achter neigt bij het oprollen, en het stiksel vooraan scheurt.
Later op de avond ontplooit zich een gelijkaardig scenario als tijdens onze rustdag in Kroatië. Deze keer zijn alle betrokken partijen reeds ter plaatse voor ondersteuning van de regatta. Het zeil wordt buiten de giek neergelaten, netjes opgevouwd, en opgehaald voor reparatie. Express, want de volgende ochtend kan het alweer terug gemonteerd worden. Garantie ook, een meevaller. En alles netjes tijdig klaar voor deelname aan de tweede regatta.
Owner’s Diner
Naar goede traditie volgt op de avond van de tweede dag een diner in hotel Sporting voor alle booteigenaars.
Lekker eten, goede wijn, maar moeilijk converseren, met een amusante maar veel te luide live band.
De Vlinder
Het parcours van de tweede regatta is met zijn vlindervorm iets ingewikkelder. Het loopt rond dezelfde eilanden, maar voorziet ook tweemaal een doorsteek tussen de eilanden.
We starten weerom bij mark S en eindigen aan de vlag. De instructies luiden:
Leave starboard Mortorio island
Leave port hand Camize island
Leave port hand Camere island
Leave port hand Soffi island
Leave port hand mark S
Leave port hand Mortorio island
Leave port hand Mortoriotto island
Leave starboard Camize island
Leave starboard mark S
Finish
We zijn deze maal echter slecht gepositioneerd voor de start. Bij de eerste samenkomst zitten we achteraan in het pak. We slagen er niet in veel achterstand goed te maken. Tot ergernis valt de wind op het einde, wanneer vele boten de finish al gehaald hebben, grotendeels weg. We eindigen 38ste op 40, met achter ons enkel een boot die vastliep op de klippen aan een eiland, maak dat mee, en een boot die buiten de tijd eindigt en zo gediskwalificeerd is. We zijn beginners, dat wel, maar toch ontgoocheld met dit resultaat.
Conclusie
Het klassement wordt opgemaakt door de scores van beide regatta’s op te tellen. Op die wijze bekomen we met Minke Balaena een 31ste plaats, op 40 deelnemers in groep B.
Het was een fijne ervaring, en we kunnen genoegen nemen met dit resultaat. Het deelnemersveld is immers erg gevariëerd, waarbij sommige boten een professioneel race team inhuren voor de gelegenheid. Er zijn er zelfs die hun anker afwerpen in de marina, om zo gewicht te besparen. De verschillen in aankomsttijd lopen daarbij hoog op.
We wisten al dat de keuze van de juiste zeilen, en het nauwkeurig trimmen van de zeilen erg belangrijk zijn. We leren dat het belangrijk is je goed te positioneren bij de start. Een slechte start kan je immers moeilijk goed maken, omdat iedereen zijn uiterste best doet om geen steken te laten vallen. Daarvoor had Benoit ons ook al gewaarschuwd.
Onze dank gaat uit naar Pierre-Michel, skipper van dienst voor deze week. Het was een plezier hem aan boord te hebben, en in de rust en het vertrouwen dat hij uitstraalt, hebben we veel kleine dingen bijgeleerd. Zeker voor herhaling vatbaar.
Wat leuk om jullie avontuur te kunnen lezen, met mooie foto's erbij.
BeantwoordenVerwijderenJullie hebben een prachtige boot en ook een mooie skipper van dienst :)
Dat jullie nog heel veel mooie avonturen mogen beleven met de Minke Balaena.
Groetjes,
Joke
Dank Joke. Volgende keer hopen we ook jou te mogen verwelkomen.
Verwijderen