Sterren, Dolfijnen en een UFO

De oversteek van Ustica naar Sicilië verloopt rustiger, maar wordt opgeleukt door het nachtzeilen. Personen groeien in nieuwe rollen. Sterren en dolfijnen zijn opnieuw van de partij, maar dan wel vergezeld van meer mysterieuze verschijnselen.

Halfweg

Met Ustica zijn we net voorbij halfweg. We hebben de verloren vrijdag niet gerecupereerd, maar we hebben nu wel zekerheid dat we het volledige traject binnen de vooropgestelde tijdslijnen kunnen afleggen. We plannen weerom 36 uur non-stop te varen, waarbij we de dag gebruiken om een groot deel van de noordkust van Sicilië te passeren, de nacht om door de straat van Messina te varen, en de volgende dag naar het zuiden om tot aan de Etna te geraken.

Ustica Uitzwaaien

Voor we afvaren, wanneer alle zielen nog slapen, vertrekt de ferry geruisloos uit de haven. Enkel om een paar uur later te worden afgelost door de volgende ferry. Quasi geruisloos.

Hoewel deze beleving van Ustica de vorige niet kon evenaren, was het toch weer een emotioneel afscheid van deze merkwaardige parel in de Middellandse zee.

Veranderlijke Wind

De wind komt uit het zuiden, net beneden de 10 kn, ideale omstandigheden. Dat laat ons toe op zeil te varen, evenwijdig met de Siciliaanse kust, naar het oosten. We hebben de hoek van de boot met de true wind speed (TWS) netjes geafficheerd op het B&G scherm aan de mast, en kunnen ons daarop richten.

Zodra we de boot in die richting zetten echter, draait de wind. Dat verplicht ons mee te draaien, zodat we van de kust van Sicilië wegvaren, en dat is niet wat we willen. Geen nood. We gaan overstag, om een zuid-oostelijke koers te varen, schuin naar de Siciliaanse kust toe. Niet optimaal, maar goed genoeg om voorgang te maken.

Zodra we het steven wenden echter, draait de wind. Dat veplicht ons mee te draaien, zodat we pal naar de kust van Sicilië varen, en dat is niet wat we willen. Geen nood. We gaan overstag, om een oostelijke koers te varen, weerom evenwijdig met de Siciliaanse kust.

Terug bij af, eigenlijk. En zo gaat het nog een tijdje door. Telkens we het overstag gaan, draait de wind, en zijn we verplicht een ongewenste koers te varen. Oude complottheorieën over magische eigenschappen van de boot steken opnieuw de kop op.

Verder op motor dan maar.

Een Basispakket Windalgebra

Terwijl we verder varen, blijven de gedachten draaien over dit onverklaarde fenomeen. Benoit is de eerste die opmerkt dat er mogelijk een verband is met de snelheidsmeter van de boot, die al sinds het vertrek in Porto Rotondo 0.0 aangeeft. Het molentje zit vermoedelijk vast.

Alvast enkele definities:

  • TWS - True Wind Speed - Ware Windsnelheid - De snelheid van de wind ten opzichte van een vast punt op het aardoppervlak. Het is de daadwerkelijke windsnelheid en -richting, onafhankelijk van de beweging van een vaartuig of voertuig.
  • AWS - Apparent Wind Speed - Schijnbare Windsnelheid - De snelheid en richting van de wind zoals die wordt waargenomen vanaf een bewegend object, zoals een schip of een voertuig. Het is de combinatie van de ware wind en de wind die wordt veroorzaakt door de eigen beweging van het object.

We weten dat we, wanneer de boot snelheid heeft, de true wind speed (TWS) niet kunnen meten, maar enkel kunnen berekenen. De apparent wind speed (AWS) is dan de true wind speed (TWS) minus de boat speed (BS):

AWS = TWS - BS

Ofwel:

TWS = AWS + BS

We illustreren dit schematisch met een vectordiagram:

Omdat de gemeten boat speed (BS) nul is, wordt de true wind speed (TWS) dus gelijk aan de apparent wind speed (AWS). Maar de hoek tussen de apparent wind speed en vaarrichting van de boot is veel kleiner dan deze voor de true wind speed, in wezen niet bezeild. En wanneer we overstag gaan, spiegelt de ganse situatie om de lengteas van de boot, en wordt opnieuw een te kleine hoek geafficheerd. Mogelijk zijn we dus gans de tijd op domme wijze bij de neus genomen door een defecte snelheidsmeter.

We merken hier tenslotte nog bij op dat een correcte berekening niet de snelheid van het molentje zou gebruiken, want dat is de zogenaamde speed over water (SOW), maar wel de speed over ground (SOG), zoals berekend door de GPS.

Eén zekerheid rest ons, van ons vertrek in Split vorig jaar: "What happens on the boat, stays on the boat.".

Persoonlijke Groei

De rustige omstandigheden op het water laten Edgar en Pim toe een lichte lunch voor te bereiden. Het resultaat dat door Pim wordt geserveerd is verrassend, fris en smakelijk.

Naar aanleiding van de overvloedige complimenten van de collegazeilers over het eten, neemt Pim zich voor zijn horizonten te verruimen en dit soort activiteiten voortaan ook thuis te ontplooien. Tenminste, dat wensen we Sarah toe.

De omstandigheden blijven rustig, en dit laat Pim toe te groeien als zeiler. Hij ontpopt zich als een gretige leerling die snel informatie opneemt en toepast. Niet veel later heeft hij het roer in handen.

De namiddag ontvouwt zich verder zonder grote verrassingen. De zonnecreme wordt boven gehaald. Het blijft rustig op zee, en de dag verglijdt zachtjes in de avond.

Het gehakt, beschouwd als snel bederfelijk, en daarom eerder al gebakken door Edgar, wordt slachtoffer voor het avondmaal. Wouter verwerkt het samen met ui, look, coppa, tomaten, chili en roomkaas tot een pasta al ragù di carne.

Sterren en Dolfijnen

Tijdens het eten wordt de wachtdienst voor de nacht ingericht. Benoit en Wouter nemen de eerste wacht, van 8u tot 11u, Edgar en Pim de tweede, tot 2u, en zo verder, met telkens een shift van 3 uur, tot iedereen spontaan weer samen aan dek is in de loop van de volgende ochtend.

De eerste shift, met een relatief heldere hemel en wat nevelslierten in de lucht, brengt meteen herinneringen terug aan Sterren en Dolfijnen in Kroatië. Gelijkaardige gesprekken ontvouwen zich, andere verhaallijnen verkennend, tegen een nieuwe achtergrond van large language models (LLMs) en autocraten.

Onder een rijkgevulde hemel van sterren krijgen Benoit en Wouter bijna doorlopend bezoek van dolfijnen, voor de boeg en naast de boot. Zien doen we ze nauwlijks, horen des te meer.

An Unidentified Flying Object

Om 21u manifesteert zich een merkwaardig verschijnsel in de lucht, van een draaiende nevel, alsof een spiraalgalaxy neerdaalt op onze aardbol. Of een vluchtig soort UFO kan het zijn.

We nemen ons voor de volgende dag uit te zoeken welk verschijnsel dergelijke plaatjes oplevert. Maar de halve wereld is ons voor. De spiraalwolk blijkt afkomstig van een Falcon 9-raket, van Space X, die na het afzetten van haar laatste vracht alle resterende brandstof loost, om daarna terug naar de aarde te keren. Als de raket bij het lozen een draaiende beweging maakt, krijg je dergelijk verschijnsel.

Reacties

  1. Een mooi slot van de eerste trip van het seizoen !

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mooi zeer zeker, slot nog niet. Er komt weldra nog verslag van de straat van Messina en de aankomst in Catania.

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

De Cirkel van Delos

A Fish Called Benoit

Opstarten na een Lange Winter