Van Sardinië naar Corsica

Over een trip van Sardinië naar en vooral op het wondermooie Corsica. Een verloren zeiltocht met Daphne en Michael, gerecycleerd als reguliere vakantie, die niets met zeilen te maken heeft. En daarom vooral veel foto's met korte duiding.

Een Buiteldag

Een dag later dan Daphne en Michael komen we aan in Olbia, Sardinië, om hen te vervoegen voor de trip. We hebben afspraak op het strand, ergens in de nabijheid van Olbia, recht tegenover de tafelberg, die al zo vaak figureerde in eerdere avonturen. Daphne en Michael hebben de administratieve fout verwerkt als buiteldag.

Het appartement in Olbia is een nondescriptum. Niets tekort, niets vernoemenswaardig.

De Republiek

De volgende dag gaat het naar Sassari, een historische stad in het noordwesten van Sardinië. Het Statuto di Sassari, één van de oudste geschreven wetten van Sardinië, gaf de stad in 1294 het statuut van een autonome republiek. Op de Piazza d’Italia in Sassari vinden we het beeld van Vittorio Emanuele II, de eerste koning van het verenigde Italië, de dato 1899. De Università degli Studi di Sassari is een van de oudste universiteiten van Italië, opgericht in 1562 door Alessio Fontana, een kanunnik uit de stad.

Wat Ruist er in het Struikgewas

We verbijven in een charmante chalet in Sennori, op een steenworp van de Sardeense westkust. Klein maar merkwaardig goed uitgerust. En met een aangenaam uitzicht op een olijfboomgaard. Hier en daar een verdwaalde vijgenboom of citroenstruik.

's Nachts geristel tussen de struiken, we vermoeden van everzwijnen. De anderen slapen immers al lang.

Kindertijd Herbeleefd

We spenderen een late namiddag aan het strand van de golf van Asinara, in de Ligurische zee. Toevallig ook erg geliefd door zeilers, omwille van de ongerepte natuur. Inclusief pootje baden en schelpjes rapen.

Een Sardeense Vesting

Op weg naar de veerboot maken we een tussenstop in Castelsardo, een historisch stadje dat hoog boven de zee uittorent. De vele smalle straatjes geven de stad een charmante sfeer. Maar het zijn vooral de uitzichten die ons bijblijven. Naar het westen zien we de lange arm van Stintino. In de verte naar het noorden menen we Corsica te ontwaren, of toch niet ?

Op naar Corsica

Later op de dag maken we de overtocht vanuit Santa Teresa, in het uiterste noorden van Sardinië. Vooraf reserveren, en relatief veel betalen, boorddocumenten in aanslag, met doorlichting van de inhoud van de wagen. Erg gewichtig allemaal.

De overtocht gaat over de straat van, jawel, Bonifacio, naar Bonifacio. We besparen jullie de foto's van de kustlijn, wegens gevaar op herhaling. Voor de kust toch nog even bootspotten, alweer een vijfmaster, geen Club Med ditmaal, vermoeden we.

Het is de eerste maal dat ik de vaargeul van Bonifacio in vaar zonder zelf aan het roer te staan, en ik geef m'n ogen de kost.

Peretti della Rocca

Het verblijf op Corsica begint met enkele overnachtingen op Domaine de Peretti della Rocca. Dit is een wijdomein in het binnenland van Zuid-Corsica, vlakbij Figari, waar met enkele vakantiehuisjes heeft voorzien voor gasten. Het blijkt een toplocatie, voorzien van alle comfort, inclusief haardvuur en barbecue, met schitterend uitzicht op de wijngaarden en een private infinity pool.

Corsica ten Top

We maken een korte uitstap naar Sartène, bekend als "de meest Corsicaanse van de Corsicaanse steden", omwille van zijn middeleeuws karakter en zijn goed bewaarde tradities. Het zijn weerom de spectaculaire uitzichten die ons het meest bijblijven.

Wandelen door de Maquis

Onderweg houden we halt bij een op het eerste gezicht onopvallende stopplaats. Daphne en Michael worden aangetrokken door de maquis, een dicht struikgewas bestaande uit een mengsel van aromatische struiken. De plaatjes vertellen weerom het verhaal.

Klifwandelen

We maken een uitstap naar Bonifacio, waar we jullie de haven en de stad onthouden, wegens gevaar op herhaling, maar wel een wandeling maken op de kliffen. Deze werden gevormd tijdens het Krijt en Paleogeen, en bestaan uit kalksteen en dolomiet.

Wel wat klimwerk, maar we zien Bonifacio eens van de andere zijde.

Onafhankelijkheid

Wie Zuid-Corsica bezoekt kan Porto-Vecchio niet overslaan, denken we. De stad speelde een belangrijke rol in de strijd tussen de Genoa, de Fransen en de Corsicaanse onafhankelijkheidsbeweging. De haven maakt zijn reputatie niet echt waard, het stadje des te meer. Vanop de citadel zie je de kustlijn met zijn stranden, zoals Palombaggia en Santa Giulia.

Een Engelensteek

Trek je vanuit Porto-Vecchio de bergen in, dan vind je Lac de l'Ospédale, een bergmeer. Het speelt een belangrijke rol in de watervoorziening op Corsica. Het meer werd kunstmatig vergroot, waardoor een merkwaardig, enigszins onheilspellend landschap onstond.

Daphne valt ten prooi aan de mouche d'ange, een degoutante steekvlieg, waarvan de beet tot een week later nog pijnlijk was.

Santa Giulia

De voorlaatste dag van de eerste week verkassen we naar een vakantiedorp aan de golf van Santa Giulia. Veel meer toeristisch, maar ontworpen met respect voor de natuur, en relatief rustig in deze periode van het jaar. Een absolute aanrader volgens de boekjes trouwens, en we kunnen dat beamen. De baai is prachtig, en de studio weerom erg luxueus.

Wij Foodies

Niet vermeld, maar wel ervaren, zijn de vele gerechten in verschillende restaurants. Een korte bloemlezing ...

Aflossing van de Wacht

De laatste dag van de eerte week arriveren Veerle en Erik. Zij komen Daphne en Michael aflossen.

We brengen de dag samen door, kuierend op het strand, tot aan de toegang tot het brakke meer achter de baai, waar we een massa flamingo's en een enkele reiger aantreffen (foto's op aanvraag).

Erik heeft een wandeling ontdekt, die toevallig net daar aanvat. De dapperen onder ons begeven zich aan de zoveelste klimpartij. Michael en Wouter zwemmen de halve baai over naar de rosten die de golven breken.

De wandelaar wordt naar goede gewoonte beloond met prachtige plaatjes.

Reacties

Populaire posts van deze blog

De Cirkel van Delos

A Fish Called Benoit

Opstarten na een Lange Winter